Breaking News
Home / Artikler / Barolo, Barbaresco, Brunello – Italiens store “B’er”

Barolo, Barbaresco, Brunello – Italiens store “B’er”

Lige siden romertiden har Italien været kendt for sine vine og sine vinproducenter. At en stor del af Italien stadigvæk er tæt forbundet med vinproduktion viser det forhold at mere en million hektar er beplantet med vinstokke dag, ligesom der produceres vine i alle Italiens regioner.

Hver region i Italien er kendt for en bestemt type vin. Altid en vin som komplementerer det enkelte områdes fødevarer. Blandt de mange regioner i Italien er det som oftest vinene fra Toscana og Piemonte, som påberåber sig verdens opmærksomhed. Hvem har ikke hørt om Barolo og Barbaresco fra Piemonte eller om Brunello di Montalcino fra Toscana.

Hvad er det som gør disse tre vine så specielle? Hver af de tre røde vine fra Toscana og Piemonte afspejler det bedste og mest karakteristiske ved italiensk vine. Selvom vinene er fremstillet af forskellige druer er druerne kendetegnet ved at være nogen af Italiens bedste. Ligesom der er tale om vine, som er lavet til at blive drukket til mad.

Brunello di Montalcino fra Toscana er lavet med Sangiovese druer. For at blive en Brunello skal vinen lagres i 2 år i egetræsfade og mindst 4 måneder i flasken. Traditionelt er en Brunello’s smag præget af kirsebær, frugt, jord og cedertræ. Brunello hører til blandt de dyreste af alle italienske vine. En Brunellos mørke frugtagtige smag går bedst med grillet kød og vildt, hvilket gør vinen til en af de mest foretrukne i vine i mange amerikanske steakhouse restauranter – og vel den egentlige grund til at en tredjedel af alle Brunello bliver eksporteret til USA.

Nebbiolo er en svær drue at dyrke, men har fundet sit i Piemonte i det nordlige Italien. Piemonte er mest kendt for at være hjemsted for Barolo og Barbaresco. En traditionelt produceret Barolo holder nemt mere end 50 år, og betragtes af mange vinentusiaster, som den største vin i Italien. Barolo bliver ofte beskrevet som en vin med en aroma af tjære og roser. Både Barolo og Barbaresco er kendt for at blive mere rustrøde i farven i takt med at vinen ældes. Barolo er en kraftfuld vin, som i Piemonte ofte serveres til tunge kødretter, fed risotto mv.

Skønt der kun er ca 15 km mellem de vinmarker som producerer Barolo og de vinmarker som producerer Barbaresco er der både ligheder og forskelle at finde. Barbaresco modnes tidligere end Barolo, lavere indhold af tanniner. Dette betyder, at Barbaresco kræver mindre tid til at modne, ligesom Barbaresco er drikkeklar tidligere end de noget hårdere Barolo.

Der er ingen tvivl om disse tre berømte italienske vine har sine fans over hele verden. Det er vine, som du sjældent glemmer når du først har smagt dem. Det er ikke uden grund at vin-elskere gang efter gang bliver ved med at vende tilbage til de tre store B’er – Barolo, Barbaresco og Brunello.

About skribent

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: