Breaking News
Home / Vinsmagning / Hvorfor er Merlot så populær en vin

Hvorfor er Merlot så populær en vin

Merlot er hurtigt ved at blive en af de mest eftertragtede rødvine, ikke mindst takket være Pomerol fra Bordeaux og vinene fra Saint-Emilion. Merlot har nærmest opnået kultstatus i Californien, hvor der produceres mere koncentrerede vine, der i stil minder om Bordeaux. Derudover opleves der i disse år en stigende interesse for Merlot i Australien, New Zealand, Chile og endda i Sydafrika.

Merlot er den mest forekommende druesort i Frankrig, og er en af de mest plantede druer i Bordeaux. Vin lavet på Merlot kan typisk beskrives som værende bløde med en duft af skovbær og en smag domineret af solbær og modne blommer.

Hvad gør Merlot så speciel?

  • Merlot kan tilpasse sig de fleste jordbundsforhold og kan modstå fugt, lerholdig jord meget bedre end eksempelvis Cabernet Sauvignon.
  • Vinstokkene får hurtigere knopper og blomstre tidligere. Dette resulterer i en tidligere høst.
  • Det er en højtydende druesort, der kræver en hel del sommerbeskæring. At der er tale om en højtydende druesort er godt for vinproducenterne, men ikke nødvendigvis for forbrugerne. Et højere udbytte betyder normalt lavere kvalitet, så det er vigtigt at vælge de druer med optimal modenhed ellers er der risiko for at de enkelte sorters egenskab vil gå tabt. Den fornuftige vinproducent vil holde udbyttet nede for at få ekstra kvalitet på de resterende druer.
  • Merlot egner sig vældig godt til lagring på tønder af eg. Når vinen har lagret på eg i en periode vil den få noter af karamel, kaffebønder og vanilje.
  • Det er en meget frugtrig vin med en god krop. Samtidig er Merlot ikke en tanninrig vin, hvilket gør at vin på Merlot snildt kan stå for sig selv. Omvendt gør det lave indhold af tanniner og vinens blødhed den til en velegnet til at indgå i blandinger med mere tanninrige vine, som eksempelvis Cabernet Sauvignon.
  • Merlot modner tidligt i flasken. Det er det, der gør Merlot til en attraktiv vin for mange vindrikkere, der gerne vil købe en vin og drikke den med det samme.

Hvilken mad passer til Merlot?

De mere intense vine på Merlot passer godt til grillet og stegt kød – eksempelvis  “Grillet lammekølle med rosmarin og hvidløg”. De blødere og mere frugtrige Merlotvine fra de køligere klimaregioner går godt til eksempelvis laks. De lette Merlotvine kan eksempelvis serveres til skaldyr eller kammuslinger svøbt i bacon.

 

About skribent

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: